čtvrtek 17. června 2010

PIERCING JAZYKA - DALŠÍ INFORMACE

První den
Otok jazyka se obvykle dostaví v prvních hodinách. Je vhodnější si s piercingem nehrát, jazyk nevyplazovat a moc nemluvit, díky čemuž nemusí natéct tolik nebo v některých případech vůbec. Rovněž je vhodné první dny spát s hlavou nad úrovní srdce, aby se zamezilo otékání přes noc. Pokud se ale tak stane, nic závažného se neděje. Takto bude jazyk nateklý zhruba dva až pět dní a poté začíná splaskávat. Nejdříve po okrajích, čímž se v místě piercingu vytvoří výstupek, který se poté vstřebává většinou po celou dobu hojení. První výplach následuje po prvním jídle, což by mělo znamenat po osmi hodinách nebo druhý den ráno.
Jazyk může po dobu hojení vypadat zvláštně - do výše uvedeného výstupku bývá vytlačená kulička a přímo z piercingu můžou lehce vyhřezávat malé výrustky. Tento průběh hojení není neobvyklý, do konce hojení se jazyk vrátí do původní podoby. Stejně tak hnisu podobný výtok může vypadat nepatřičně, ale jeho přítomnost je zcela běžná. Jedná se jen o bílé krvinky, plazmu a mrtvé buňky. Tento výtok ale zasychá na dolní kuličce, a proto je vhodné ji čistit a to nejlépe novým zubním kartáčkem (před jakýmkoli kontaktem se šperkem si důkladně umyjte ruce antibakteriálním mýdlem). Při tomto čištění se může uvolnit kulička, proto ji posléze zkontrolujte, popřípadě dotáhněte. Výtok se může usazovat i na povrchu jazyka ve formě povlaku, který lze kartáčkem odstranit také. V obou případech ale kartáčkem nezasahujte přímo do piercingu, protože by se mohl podráždit.

Šperk
Na piercing jazyka v Tribu používáme pouze titanové šperky, jež nedovolují možnost alergické reakce. Kvůli otoku se dává šperk delší, aby měl piercing při hojení dostatek prostoru. Čím je ale šperk delší, tím je větší jeho kontakt se zuby, proto si dávejte (hlavně při jídle) pozor, aby jste se do něj nekousli. Šperk lze vyměnit za kratší jen pokud to splasklý otok dovolí - šperk přečnívá o tři až pět milimetrů a to jak při vypláznutém jazyku, tak i ve chvíli, kdy je jazyk v klidu, tzn. složen v ústní dutině tak, že se jeho špička dotýká stran spodních zubů. Šperk měníme průměrně po 3-4 týdnech. Pokud by ale jazyk nenatekl tolik nebo splaskl dříve, na výměnu je možné přijít již po deseti dnech.

Bolest při zákroku
Bolest je individuální, ale v naprosté většině se jedná o jeden z nejméně bolestivých piercingů. Piercing ale může začít pobolívat později. Když to bude hodně nepříjemné, můžete si dát slabší prášek proti bolesti.

Jídlo, pití
Alespoň první týden vydržte jíst pouze jídlo s měkkou konzistencí (jogurty, kaše, polévky a pod.). Nejezte horké, pálivé či příliš kořeněné, aby jste jazyk nedráždili. Pijte pouze minerální vodu. Pokud nebýváte často nachlazeni, můžete podporovat slábnutí otoku občasným cucáním ledu, který je nejvhodnější připravit z neperlivé minerální vody.

Aktivita
Nejlépe po celou dobu hojení, ale určitě alespoň prvních deset dní se vyvarujte veškerých namáhavých aktivit, při kterých se zrychlí tep a tím i krevní oběh (sport, běhání, tanec a pod.). Jazyk v takovém případě může natéct více či zůstávat nateklý delší dobu.

Vyndavání a čištění šperku
Po úplném zahojení je šperk nanejvýš vhodné jednou za čas vyndat a kompletně vyčistit. Hlavně na spodní kuličku se nalepují zbytky jídla, slin a pod. a výsledný povlak nevypadá zrovna vábně. Při vyšší intenzitě doporučujeme šperk čistit jednou za 1-2 týdny, při nízké nebo i žádné (preventivně) jednou za měsíc. Vyndání šperku není nic těžkého a každý by to měl umět nejen kvůli čištění, ale například i kvůli lékařskému vyšetření atd. Pokud šperk nejde rozšroubovat prsty, použijte např. ubrousek. Šperk vyndavejte pouze na dobu nezbytně nutnou. Piercing má tendenci se stáhnout a opětovné nandání šperku by pro vás nemuselo být jednoduché. Pro snazší nandání doporučujeme použít např. dětský olej. Nepoužívejte sílu, závit by mohl piercing poškodit. Když to nejde lehce, přijďte a my vám rádi pomůžeme.

Cigarety, alkohol
Pokud kouříte, měli by jste přestat nebo kouření alespoň omezit. Každá cigareta znamená výplach ústní vodou, kterých by mělo být maximálně osm denně. Užívání alkoholu, marihuany nebo jakýchkoli jiných drog je během hojení vysoce nebezpečné.

Závěrem
Tento piercing je jednoduchý na provedení a pokud se o něj člověk dobře stará, rychle a bez potíží se hojí. V opačném případě ale může být nebezpečný, proto na vás apelujeme: dodržujte výše uvedené a piercing se vám zahojí bez problémů. Pokud by se ale nějaké naskytly, okamžitě nás kontaktujte, případně rovnou navštivte naše studio.

Tribo používá kvalitní atestované šperky od firmy Wildcat, jenž na celosvětovém trhu působí od roku 1986.
Výše uvedené informace vycházejí z mnohaletých zkušeností našich piercerů a jejich dodržování vede ke správnému zahojení vašeho piercingu.

3 komentáře:

  1. Prosim mam dotaz Před 5 lety sem si nechala ve studiu píchnout jazyk.Píchali ho oranžovou kanylou,aplikovali piercing z chirurgické oceli-dostatečně dlouhou činku..Když sem přišla domů skoro sem radši nemluvila.Jazyk bolel,napuchnul.Jedla sem jenom přesnídávky,po každém jídle vyplachovala florsalminem zředěným z vodou tak jak mi to poradili .Ledovala sem to ledem proti opuchu. Trochu to pomohlo .Tak to šlo tři dny a poté mi jazyk začal silně krvácet kolem horní kuličky a vytvořila se mi tam sraženina.Vyplachovala sem to opět florsalminem ale nepomohlo to .Krvácelo to stále ,jen sem plivala krev,ale nebolelo mě to.Přišla sem do studia tam mi to vyčistili a vyndali.Řekli že neví proč to začalo krvácet,a jestli ho chci znovu tak mám přijít za dva týdny že to píchnou znovu,Jelikož sem ho moc chtěla za dva týdny sem opět přišla do studia,znovu stejný průběh jako poprvé.Přišla sem domů ,starala sem se o to ještě lépe jako předtím a po třech dnech to krvácelo znovu.Nečekala sem na nic a vydezinfikovala to a vyndala.Hodně mě to mrzelo ,protože mi fakt záleželo na tom abych ho měla.,2 roky poté sem navštívila jiné studio v domnění ,že by to na potřetí už mohlo vyjít.Přišla sem tam a vyprávěla o tom co se mi stalo.Řekli že na to studio ve kterém sem byla bylo hodně stížností a že moje péče byla v pořádku.Pohlédli mi jazyk,prosvítili mi ho jestli tam náhodou nemám nějaké vetší žilky.Řekli ,že je vše v pořádku ,ale že mi raději aplikují bioplastový šperk ale víc do předu.Vyplachovat to mám ústní vodou Odol.Florsalmin je moc agresivní.Piercing mi vydžel čtyři dny(o den déle než při předchozích dvou aplikacích)vyčistila sem to a vyndala ,protože mi to opět začalo krvácet,tentokrát i zespodu jazyka a dokonce to i dost bolelo. Nemáte někdo podobnou zkušenost nevíte čím by to mohlo byt? Omlouvám se za dlouhy příspěvek napište mi prosim na kristynazemanova23@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna před pár dny za mnou dcera přišla s tím, že chce piercing. Tak jsem se jí ptal a trochu jsem se bál odpovědi, že do jazyka nebo obočí, ale naštěstí "jen" do pupíku. Osobně piercingům v obličeji moc nefandím a nevím jestli bych jí to schválil, ale v pupíku s tím nemám problém.

    OdpovědětVymazat